Una setmana després de la Festa Major de Sallent, arriba el moment de fer balanç dels cinc dies de La Fumera. Cinc dies per recordar, cinc dies que ens fan creure en el potencial del poble, quan s’organitza i participa al carrer.
Del 10 al 14 de setembre, Sallent ha vist néixer un nou model de Festa Major Alternativa, La Fumera. Aquesta nova festa, des del seu naixement, pretenia trencar el model oficial de Festa Major, dissenyada des dels despatxos. Creiem, modestament, que ho hem aconseguit.
Hem transformat la plaça de Cal Teia en un espai de trobada, participatiu i intergeneracional. Hem vist com els actes tradicionals, que venien de l’anterior Festa Major Lliure i Tropical, reeixien. Hem vist les places i els carrers plens de gent i colors amb el Temperi, la Fumerada, els concerts de nit, de vespre i de dia, els actes per als infants, concursos, sopars… Hem constatat, en definitiva, les ganes i la necessitat de crear una Festa Major feta i pensada pel poble.
Volem agrair immensament la resposta de la gent de Sallent. Gràcies per fer-vos vostra la proclama del poeta Estellés, que reivindicava la pancarta de la barraca: “Baixa al carrer i participa”. És amb l’autoorganització i la participació del poble com hem aconseguit fer del primer any de La Fumera un autèntic èxit.
Som una festa autogestionada. Però, què és per a nosaltres l’autogestió? És l’autogovern; que l’assemblea prengui les decisions sense pressions ni xantatges aliens. Autogestió és guanyar la falta de diners amb imaginació, treball i temps. Autogestió és consensuar i complir les hores d’acabada dels concerts a la nit. També és escombrar i netejar la plaça, com a acte de responsabilitat col·lectiva i per al benestar general. Però autogestió no va deslligat de disposar d’equipaments i material municipal. O algú creu que una festa major popular no hauria d’utilitzar taulons, cavallets, enllumenat públic… comprat i destinat justament a ser utilitzat per les sallentines? Per últim, autogestió també és superar amb recursos propis les mancances d’infraestructures de l’ajuntament, com l’escenari, la carpa, la barraca, l’equip de so…
Naturalment, en dies de festa no hem pogut oblidar les injustícies que el sistema capitalista genera per mantenir-se i expandir-se. Per això, no hem pogut restar callades davant la col·laboració de l’empresa ICL-Iberpotash amb l’exèrcit israelià (empresa patrocinadora de la Festa Major oficial). I ens dol que treballadores de la companyia minera s’hagin sentit ofeses. És ben evident que la nostra crítica anava encaminada als directius d’ICL-Iberpotash – els qui prenen les decisions i es reparteixen els beneficis -, en cap cas a les treballadores.
Tampoc volem oblidar-nos de les Festes Majors Alternatives que anys enrere van encendre la flama de l’oci popular i combatiu a Sallent. En el primer any de la Fumera, ens omple d’orgull saber que davant nostre fa més de vint anys que a l’espai okupat del Ferroka van encendre l’espurna de l’Alternativa. A les que van ser-hi, gràcies per fer-ho possible!
Així, amb autogestió, reivindicació i participació de les sallentines és com hem començat a caminar cap a la Festa Major Popular de Sallent. Una festa que esperem que, ben aviat, sigui totalment gestionada per les sallentines, organitzada en assemblees colze a colze i participada al cent per cent pel poble de Sallent.
Per això, animem als col·lectius i persones que se sentin cridades a fer-se seva La Fumera, a participar activament l’any vinent en la seva organització.
Gent de la Bòbila, de les Culleres i la Fàbrica Vella: que continuï la festa!
Visca La Fumera!
LA FUMERA
Ateneu Popular Rocaus
Carrilet
Arran Sallent
Agrupament Roques Albes
Assemblea Lliure i Tropical